fbpx

Mit kell tudni az oxigénszintekről és a COPD -ről szóló terápiárólKerüljük a tercier referenciák használatát.

Mit kell tudni az oxigénszintekről és a COPD -ről szóló terápiárólKerüljük a tercier referenciák használatát.

Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a szerkesztői politika elolvasásával.

Mit kell tudni az oxigénszintekről és a COPD

krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) terápiájáról, egy progresszív tüdőbetegség, amely befolyásolja a légzést. A súlyos COPD alacsony vér -oxigénszinthez vezethet, ami ronthatja a test létfontosságú szerveinek oxigénellátását.

Azok az emberek, akiknek a súlyos COPD miatt alacsony vér -oxigénszintet tapasztalnak, szükség lehet oxigénterápiára a vér oxigénszintjének fokozása és a szervkárosodás kockázatának csökkentése érdekében. Ez elősegítheti az alacsony vér oxigén fáradtságának és egyéb tüneteinek csökkentését.

Ez a cikk leírja, hogy mi a COPD, és hogyan befolyásolja a vér oxigénszintjét. Információt nyújtunk a súlyos COPD oxigénkezeléséről is.

Mi az a COPD?

A COPD két tüdőbetegség esernyő kifejezése: emfizéma és krónikus bronchitis. Az emfizéma magában foglalja a légzsákok vagy az „alveoli” károsodását a tüdőben, míg a krónikus bronchitis magában foglalja a tüdőhez kapcsolódó légutak gyulladását.

tünetek

A krónikus obstruktív tüdőbetegség a következő légzési tüneteket okozhatja:

 • Légzéshiány
 • ziháló vagy sípoló hangok Légzés közben
 • A mellkas szorossága
 • Tartós köhögés
 • köhögés, amely felesleges nyálkahártyát termel

Mivel a COPD csökkenti az oxigénszintet A vérben az emberek további tüneteket tapasztalhatnak, például:

 • Nehéz a fizikai feladatok elvégzésében
 • Alvás nehézsége

okok

A COPD legtöbb esetét a dohányfüstnek vagy más tüdőirritánsnak való kitettség okozza, például:

 • Légszennyezés
 • Kémiai füstök
 • por

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint ezeknek az irritálószereknek való kitettség COPD -t okozhat a következő mechanizmusokon keresztül:

 • Redukálva A légutak és az alveoli rugalmassága a tüdőben
 • A falak gyulladását és megsemmisítését okozják az alveoli között
 • Túlzott nyálkahártya -termelés, amely blokkolja a légutak
 • ul>

  COPD hipoxémia és hypoxia

  testszervek, szövetek és sejtek megkövetelik az oxigén megfelelő működését. A COPD -ban a tüdő és a légutak károsodása csökkenti az oxigén mennyiségét, amelyet a tüdő képes beépíteni. Ez viszont csökkenti az oxigén mennyiségét, amely a tüdőből a véráramba kerül. A COPD hypoxemia a vér alacsony oxigénszintjének orvosi kifejezése.

  A COPD hypoxemia a kapcsolódó feltételhez vezethet, „COPD hypoxia”. Itt a test szervei és szövetei nem kapnak elegendő oxigént ahhoz, hogy hatékonyan működjenek.

  oxigénkezelés a COPD -nál

  Az emberek, akik hipoxemiát tapasztalnak, szükség lehet oxigénterápiára a vér oxigénszintjének növelése érdekében. Ez a kezelés magában foglalja az oxigéntartály használatát, hogy további oxigént szállítson egy arcmaszkon vagy egy csőben az orrban vagy a szájban.

  Az oxigénterápia segíthet a COPD -ben szenvedő embereknek:

  • Végezzen napi feladatokat kevesebb tünettel
  • Alvás kevesebb zavarral
  • Védje a szívüket és a tüdejét
  • Élj hosszabb ideig

  Az orvosok oxigénterápiát biztosíthatnak kórházi környezetben vagy egy személy otthonában. Azok az emberek, akik otthon oxigénkezelést használnak, hordozható oxigéntartályokat igényelnek. Ezek általában fémhengerek, amelyek sűrített oxigént tartalmaznak.

  Néhány embernek állandó oxigénellátást igényel, míg mások csak bizonyos időpontokban igényelhetnek oxigént. Azok, akik állandó oxigént igényelnek, használhatnak könnyebb és hordozhatóbb folyékony oxigén eszközöket.

  Vényköteles oxigénkezeléshez

  Az a személy, aki éppen elkezdi az oxigénkezelést, orvosától teszteket igényel. A tesztek meghatározzák, hogy mennyi oxigén van az ember vérében, miközben pihennek és mozognak. Az orvosok ezen tesztek eredményeit használják a megfelelő típusú oxigénkezelés előírására.

  Az oxigénszállítók olyan cégek, amelyek oxigén- és oxigén eszközöket biztosítanak. Útmutatást és információkat kell nyújtaniuk ezen eszközök használatáról. A beszállítók az orvos receptjére támaszkodnak, hogy a megfelelő típusú és mennyiségű oxigént biztosítsák.

  A COPD kilátásai

  A COPD általában enyhe tünetekkel kezdődik, amelyek idővel súlyosbodnak. Jelenleg nincs gyógymód a COPD számára, és az állapotban lévő emberek egész életen át tartó kezelést igényelnek. Az időszerű és hatékony COPD -kezelés segíthet az embereknek a tüneteik kezelésében és a jó életminőség fenntartásában.

  Az a kezelés típusa, amelyet egy személy kap, a COPD súlyosságától és az egészségi állapotától függ. A legtöbb COPD -ben szenvedő embernek bizonyos életmód -változásokat kell végrehajtania, például a dohányzásról való leszokás vagy a levegőben lévő irritáló anyagok elkerülése. Az oxigénterápia általában csak a COPD súlyos eseteiben szükséges.

  A COPD -ben szenvedő embereknek fokozott a bizonyos szövődmények kockázata. Például nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos betegségeket influenza vagy más légúti fertőzések miatt. Mint ilyen, az orvosok javasolhatják az influenza-oltásokat, a tüdőgyulladás oltását és a COVID-19 oltásokat, hogy csökkentsék ezeket a kockázatot.

  Összegzés

  A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy progresszív tüdőbetegség, amely befolyásolja a légzést.

  Néhány COPD -ben szenvedő ember hipoxémiát és hipoxiát tapasztalhat. A hypoxemia akkor fordul elő, amikor a vér oxigénszintje alacsonyabb az átlagnál. A hipoxia akkor fordul elő, amikor a szervek nem képesek hatékonyan működni az elégtelen oxigénellátás miatt.

  A COPD-vel kapcsolatos hypoxemia vagy hypoxia esetén az oxigénterápiára szükség lehet az oxigénterápiára, hogy növeljék a vér oxigénszintjét és javítsák a szervek oxigénellátását. Az oxigénkezelés magában foglalja a további oxigén átvételét csöveken vagy egy oxigénhengerhez csatlakoztatott arcmaszkon keresztül.

  Néhány ember állandó oxigénkezelést igényel, míg mások csak bizonyos időpontokban igényelhetnek oxigént. Az orvos teszteket hajt végre annak meghatározására, hogy az embernek szüksége van az oxigénkezelés típusára és mennyiségére. A

  orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a szerkesztői politika elolvasásával.

  Mit kell tudni a PARP -gátlókról

  A PARP -gátlók egyfajta rákos gyógyszer. A PARP a poli adenozin-difoszfát-ribóz-polimerázt jelent, amely egy olyan enzim, amely elősegíti a sejtek DNS-károsodásának javítását.

  A PARP -gátlók úgy működnek, hogy megakadályozzák a rákos sejtek javítását, lehetővé téve számukra a halálát.

  Ezek a gyógyszerek egyfajta célzott terápia. A rákos sejteket célozzák meg, és leginkább elkerülik az egészséges sejtek befolyásolását.

  Az alábbiakban feltárjuk a PARP -gátló célzott terápia felhasználását. Leírjuk a mellékhatásokat és más szempontokat is.

  Mi az a PARP -gátló?

  A PARP -gátló egy olyan vényköteles gyógyszer, amely elősegíti a rák bizonyos típusait. Blokkolja a PARP enzimeket a sejtekben.

  A PARP enzimek segítik a DNS károsodásának javítását. A blokkolás megakadályozhatja a rákos sejtek javítását, és ez lehetővé teszi számukra a halálát.

  Négy fő PARP -gátló létezik:

  • olaparib (lynparza)
  • niraparib (zejula)
  • rucaparib (rubraca)
  • talazoparib (talzenna)

  Hogyan működnek?

  A PARP inhibitorok blokkolják a PARP enzimek hatását: PARP-1, PARP-2 és PARP-3. Ezek mind elősegítik a sérült DNS kijavítását a sejtekben. A PARP -gátlók megakadályozhatják a rákos sejtek javulását, és ha nem tudnak javulni, meghalnak. Ezek a gyógyszerek kifejezetten a rákos sejteket célozzák meg, és a gyártók jelenleg más PARP -gátlókat fejlesztenek ki, amelyek jobban otthon lehetnek a tumorsejtekben.

  használja a

  felhasználását. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) jóváhagyta a PARP -gátlókat a rákkezelés bizonyos felhasználására. Ismerje meg az alábbi táblázat általános felhasználását, és keresse meg az alábbiakban további információkat.

  td> x

  Mellrák x x Fallopian Tube Cancer x x x petefészekrák x

  x

  x

  x

  x

  x

  /td>

  x x hasnyálmirigyrák x peritoneális rák x x x prosztata rák x

  Az orvos felírhat talazoparibot a BRCA 1 vagy 2 mutációval és metasztatikus emlőrákban szenvedő felnőttek számára.

  A rucaparib bizonyos típusú petefészek, petevezeték, primer peritoneális és prosztata rák kezelését képes kezelni. Az orvosok használhatják, ha más kezelések, például a kemoterápia kudarcot vallottak, vagy a kemoterápiát követő karbantartási időszakban. A

  niraparib hasonló felhasználással rendelkezik a rucaparibhoz petefészekrák, petevezeték -rák és elsődleges peritoneális rák esetén – de nem prosztata rák. Az orvosok legalább három kemoterápiás forduló után felírhatják a niraparibot. És a legfrissebb tanulmányok alátámasztják ennek a gyógyszernek a karbantartási kezelésként történő felhasználását a front-line kemoterápia után.

  olaparib a legszélesebb körű felhasználás. Ez szintén elősegítheti a petefészekrák, a petevezeték -rák vagy az elsődleges peritoneális rák kezelését. Ez a gyógyszer elősegítheti a BRCA-val társított metasztatikus emlőrák kezelését is.

  Melyik a leghatékonyabb?

  Minden PARP -gátló ugyanúgy működik. Az orvosok azonban ezeket a gyógyszereket különböző célokra használják, és különféle mellékhatásokat és interakciókat okozhatnak.

  A PARP inhibitorok hatékonyak, különösen azok, amelyek elősegítik a BRCA-asszociált petefészek vagy emlőrák kezelését.

  mellékhatások és kockázatok

  Általában az összes PARP -gátló a következő mellékhatásokat okozhatja:

  • Narize
  • Hányás
  • Az étvágy elvesztése
  • Az íz változásai
  • gyomorfájdalom
  • Izom- és ízületi fájdalom
  • Csökkent szintek A vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék

  ritka esetekben ezek a kezelések a rák kialakulását okozzák a vérben.

  Megfontolások, hogy megbeszéljék az orvossal

  Fontos, hogy megvitassák a PARP -gátlók lehetséges mellékhatásait és interakcióit az orvossal, mielőtt megkezdi a kezelés.

  Leírhatják, hogyan lehet kezelni a mellékhatásokat, mit kell tenni, ha a mellékhatások súlyos, és milyen körülmények között érdemes megállítani a kezelést.

  Egy személy megkérdezheti a kábítószer -címke figyelmeztetéseit és az egyéb kockázatot.

  Ezenkívül az orvos információt szolgáltathat arról, hogy a gyógyszer mennyire működött a hasonló rákos esetekben. Lehet, hogy ezt „a kezelés hatékonyságának” írják le.

  Alapvető fontosságú, hogy az orvos megismerje más gyógyszereket, gyógyszereket vagy kiegészítőket, mivel egyesek zavarhatják a PARP -gátlók hatékonyságát és biztonságát.

  Összegzés

  A PARP -gátlók zavarják bizonyos enzimeket, amelyek elősegítik a rákos sejtek javítását. Ezen enzimek blokkolása lehetővé teszi a rákos sejtek meghalását.

  Ezek az inhibitorok célzott terápiák – a rákos sejteket célozzák meg, és kevésbé hatnak az egészséges sejtekre, mint a hagyományos kemoterápiára.

  Az orvos felírhat egy PARP -gátlót petefészek, petevezeték, primer peritoneális, mell-, prosztata vagy hasnyálmirigyrák kezelésére. Ezek közül a gyógyszerek közül négy jelenleg a piacon van, és még sok más fejlesztés alatt áll.

  • Mellrák
  • Colorectal rák
  • petefészekrák
  • Rák/onkológia
  • Prosztata/prosztata Rák

  Mit kell tudni a szex utáni pisilésről

  Az emberek hallhatták, hogy a szex utáni pisilés hasznos, különösen a nők számára. Ennek oka az, hogy a pisilés kipirul a baktériumok a testből, ami segíthet megakadályozni a húgyút fejlődését.

  Itt megvizsgáljuk, hogy a szex utáni pisilés hogyan segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket. Azt is megvitatjuk, hogy vannak -e más előnyök a szex utáni pisilésnek.

  A pisilés előnyei a szex után

  A nemi közösülés a húgyúti fertőzések (UTI) kockázati tényezője.

  A szex alatt a baktériumok átjuthatnak a nemi szervekről a húgycsőhöz.

  A húgycső az a cső, amely összeköti a hólyagot a húgycsőnyílással, ahol a vizelet kijön. A baktériumok ezután eljuthatnak a húgycsőből a hólyagba, ami UTI -t eredményez.

  A szex utáni pisilés elősegíti a baktériumok kiürítését a húgycsőből, segítve az UTI -k megelőzését.

  Hogyan segíthet megelőzni az UTI -t?

  A nőstények akár 30 -szor nagyobb valószínűséggel kapnak UTI -t, mint a férfiak. Ennek oka két ok: először is, a női húgycső közel a hüvelyhez és a végbélnyíláshoz. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok könnyen elterjedhetnek ezekről a területekről a húgycsőbe. Másodszor, a húgycső a nőknél rövidebb, mint a férfiaknál. Ez azt jelenti, hogy a húgycsőbe belépő baktériumok könnyebben elérhetik a hólyagot.

  A nőkben a szex utáni pisilés segíthet minden baktérium kiürítésében a húgycsőtől.

  A férfiak esetében a szex utáni pisilés kevésbé fontos. Ennek oka az, hogy a férfiaknak hosszabb húgycső van. Ennek eredményeként a nemi területből származó baktériumok kevésbé valószínű, hogy elérik a hólyagot.

  Bár nincs szilárd bizonyíték annak megerősítésére, hogy a szex utáni pisilés megakadályozhatja az UTI -t, a gyakorlat követése nem árt. Segíthet az UTI -k kockázatának csökkentésében, különösen azokban a nőkben és emberekben, akik hajlamosabbak az UTI -kre.

  megakadályozza a terhességet?

  A szex utáni pisilés nem akadályozza meg a terhességet. A húgycső és a hüvely a női anatómia különálló részei. Ennek eredményeként a pisilés nem érinti a hüvelybe belépő spermát. A születésszabályozás valamilyen formájának használata az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák a terhességet a szex alatt.

  megakadályozza a STI -t?

  A nem utáni pisilés nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő fertőzéseket (STI). Az emberek összehúzódnak az STI -kkel azáltal, hogy a baktériumokat felszívják a testükben lévő nyálkahártyákon keresztül a nemi közösülés során. A szex utáni pisilés nem akadályozza meg ezeket a baktériumokat a testbe.

  Az óvszer vagy más formájú fogamzásgátlók használata szex közben segíthet csökkenteni a STI -k kockázatát.

  cannabis oil gyakori kérdések ebből a forrásból Milyen hamar a szex után pisilsz?

  Nincs javasolt idő a pisilni a szex után, bár néhány anekdotikus forrás azt sugallja, hogy a szex után 30 percen belül pisilni. Általánosságban: minél hamarabb pisil az emberek a szex után, annál hamarabb ki tudják öblíteni a baktériumokat, mielőtt az a húgycső felkerül.

  Ha az emberek szex után pisilnek, akkor egy -két pohár vizet iszhat. Nagyobb mennyiségű vizelet is hatékonyabb lesz a baktériumok kiürítésében.

  Az UTIS

  megelőzésének egyéb módjai A következő tippek hozzájárulhatnak az embernek az UTI megszerzésének kockázatának csökkentéséhez:

  • 8-10 szemüveg ivása minden nap vízből, hogy biztosítsák a baktériumok rendszeres kipirulását a húgycsőből
  • Pisilni, amikor a sürgetés felmerül, ahelyett, hogy vizeletben tartana
  • Kerülje el a 3 vagy 4 óránál több vizelést anélkül. /li
  • A WC -hez való elment után mindig elölről hátra törölje
  • A nemi szervek meleg vízzel történő tisztítása minden nap li> elkerüli a dugaszást
  • A spermicidek használatának elkerülése, ha hajlamosak az UTIS -re
  • Laza pamut fehérnemű viselése
  • A szűk ruházat elkerülése
  • Kerülje el a nedves maradást fürdési vagy edzési ruhák, amelyek csapdába ejthetik a nedvességet és a baktériumokat a nemi szervek körül,
  • A fürdők korlátozása legfeljebb 30 percig, vagy zuhanyzók szedése

  mikor kell orvoshoz fordulni

  Az embereknek orvoshoz kell fordulniuk, ha az UTI következő tüneteit tapasztalják:

  • Fájdalmas vagy égő szenzáció, amikor vizelés közben vizel.
  • Gyakran vizelni kell, annak ellenére, hogy minden alkalommal csak kis mennyiségű vizeletet hagynak el
  • felhős vizelet
  • Rossz illatú vizelet
  • Vér a vizeletben
  • Nyomás vagy fájdalom az alsó hasban
  • Fáradt, gyenge vagy remegő érzés
  • zavar

  Ha az emberek UTI -vel rendelkeznek, akkor az orvos valószínűleg antibiotikumokat ír fel a fertőzés tisztítására. Az emberek általában néhány napon belül jobban érzik magukat.

  Bizonyos esetekben az UTI eljuthat a vesékhez. A vesefertőzés súlyos lehet, és azonnali orvosi kezelést igényel. A vese fertőzés tünetei a következők:

  • Láz
  • Hidegek
  • émelygés
  • hányás
  • A hát alsó részének fájdalma

  Az embereknek is orvosukkal kell találkozniuk, ha szexuális vagy utáni szokatlan vagy fájdalmas tüneteket észlelnek.

  Contents